montana -*-> kaartspel : Montana
Matthijs Coster
Wiskunde
Educatie
Montana
Delphi
Wandelen
Fietsen
English
Linken
Monte Carlo
5 op een rij
Multris
Montana Dit kaartspel wordt gespeeld met 104 kaarten. (Ruiten, Harten, Klaveren en Schoppen Aas t/m Heer zijn allen tweemaal aanwezig). Men legt alle kaarten open in 8 rijen van 13 kaarten. De 8 azen worden uit het spel gehaald en worden vooraan gelegd. Hierbij dienen rode en zwarte azen te worden afgewisseld. Hierna kan het eigenlijke spel beginnen. Men kan steeds een kaart verplaatsen naar een lege plaats. Er zijn steeds 8 lege plaatsen (daar waar aanvankelijk de azen lagen). Op een lege plaats kan slechts de kaart neergelegd worden die opvolgt op de kaart links van de lege plaats. Dus rechts van een Harten 3 komt een Harten 4 en rechts van een Ruiten Boer komt een Ruiten Vrouw. Rechts van een Heer kan geen kaart worden neergelegd. Het doel van het spel is om 8 maal Aas t/m Heer te verkrijgen.

Hulpmiddelen bij Montana.

Onder het paneel met de 104 kaarten zijn diverse buttons geplaatst. Het paneel met "OK", "Warning", "Next", "Prev" werkt samen met de rechter muis-toets.
OK: zolang OK ingedrukt is en een kaart met de rechter-muis-toets wordt geselecteerd, dan wordt deze kaart groen gemarkeerd. Hiermee kunnen kaarten aangegeven worden die gunstig liggen. TIP: markeer de vrouwen die in de voorlaatste kolom liggen of de boeren die in de kolom hiervoor liggen. Door hierachter een Heer te leggen, komt deze Heer aan het einde van een rij te liggen, dus zal er geen plaats verloren gaan rechts van de Heer.
Warning: zolang Warning is ingedrukt en een kaart met de rechter-muis-toets wordt geselecteerd, dan wordt deze kaart paars gemarkeerd. Hiermee kunnen kaarten worden gemarkeerd die gevaar kunnen opleveren. TIP: markeer in de rij van de Harten Aas de Harten 3 als deze ligt op de plek waar de Harten 2 moet komen. Deze kaart moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Er moeten zeker geen kaarten achter deze 3 worden aangelegd.
Next: Is Next geselecteerd, dan zal het aanklikken met de rechter muis-toets tot gevolg hebben dat de plaatsen blauw worden gemarkeerd waar deze kaart eventueel neergelegd kan worden. Als de plaats leeg is, dan zal dit zonder meer lukken, zo niet dan moet gekeken worden waar deze (twee) kaart(en) neergelegd kunnen worden.
Prev: Als Prev is geselecteerd, dan kan met de rechter muis-toets een plaats worden geselecteerd, in het blauw lichten de kaarten op die op die plaats neergelegd kunnen worden.
Download de laatste versie (v1.1) van Montana!!
Montana V1.1. (129k)
Zal ooit versie 2.0 verschijnen???

Deze pagina werd op 4 mei 2004 voor het laatst bijgewerkt
English